sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Vanhenemisesta

Monissa Afrikan maissa AIDS on tehnyt väestöpyramidiin uuman: tauti on harventanut voimakkaasti työikäistä väestönosaa. Lapsia ja nuoria on paljon ja se näkyy katukuvassa kaikkialla. Lapsia syntyy, perhesuunniitelu ei ole vielätoivotulla tolalla ja usein myös ajatellaan, että lapset ovat vanhuuden turva.
Silmiinpistävää on myös se, että vanhuksia ei juuri näy katukuvassa. Vaikka eliniän ennuste on pudonnut 10 vuodella AIDSin vuoksi, kato käy nuoremmissa. Ehkä vanhukset ovat kiinni kotiaskareissa huoltamassa orpoja lapsenlapsia eivätkä jouda pyörimään kaupungilla?
Samassa pihapiirissä "lasareettimme" kanssa on vanhainkoti. Asukkaat näkyvät olevan vanhuksia, valkoisia. Mustilla ei ole tapana siirtää vanhuksia pois perheen parista, heidät hoidetaan suvun toimesta hautaan saakka. Suomessa ei ole yhtään somalia vanhainkodissa - Ruotsissa kuulemma jo on.
Olemme omassa reissuryhmässämme nuoriso-osasto. Matkalaisten olemuksessa näkyy kauniisti elintapojen, erityisesti liikuntatottumusten vaikutus vanhenemiseen. Ryhmässä on selvästi muutama liikuntaa tai arkiliikkumista harrastanut. Naamataulun ikääntymiseen vaikuttavat geenit, viina ja tupakka, mutta olemukseen lyö leimansa liikkuminen. Liikkuvat ovat kerkeitä, eloisia ja kaikin tavoin pirteämmän näköisiä. Liikkumattomilla huononee tasapaino, olemus käpistyy, kävellessä myötäliikkeet vähenevät ja ryhti huononee. Kävelystä tulee köpöttelyä. Pää kääntyy hitaasti jos ollenkaan. Kun ei liiku, lihakset katoavat. Painoakin kertyy, mutta se ei näytä olevan oleellisinta tässä olemuksen vanhenemisessa.
Matkanjohtajamme on luku sinänsä. Vaikka ikää on reilut 70 v, hommat sujuvat - hän muun muassa ajaa kaikki siirtymätaipaleet autoamme. Mutta väsyy hänkin - toivon vain matkallamme mukana olevalle vaimolle pitkää pinnaa ja lehmän hermoja. Hän on selvästi henkilö, joka eläköitymisestään huolimatta ei pysty lopettamaan työntekoa, luultavasti milloinkaan. Se on toisaalta surullistakin. Voimat ehtyvät, mutta ainoa tyydyttävä elämäntapa ja tyydytyksen lähde on työ. Toivottavasti firmassa löydetään sopiva konsti kauniisti säädellä ja pikkuhiljaa vähentää hänen työtään, muuten seuraukset voivat olla tuhoisat.
Tällaisia mietteitä täällä ihmiskunnan historian alkulähteillä. Namibiasta on löydetty merkkejä ihmisasutuksesta 50-60 000 vuoden takaa ja maailman vanhin ihmisen luuranko vähän pohjoisemmasta, Etiopiasta. Olen käynyt katsomassa tämän 120 senttisen Lucyn jäänteet Addis Abeban museossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti