keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Saariselkä, Namibia, Opuwo

Kaksi päivää tiukkaa ajoa pohjoiseen. Matkalla käynti Petrified forestissa ja tänään Twyfelfonteinin kalliopiirroksilla. Kivettyneessä metsässä on muinaisia puita, jotka ovat aikojen alussa kaatuneet, peittyneet veteen ja maa-ainekseen ja muuttuneet kiveksi. Kallioon hakatut kuvat esittävät eläimiä ja ovat 2000-6000 vuotta vanhoja. Baitövei, meillä Jaalassa on yhtä vanhoja.
Eilen illallispöydässä puhuttiin jostain syystä hiihtämisestä. Seurue kertoi muistojaan ja minäkin kerroin, tapauksesta, jolloin jouduin antamaan ensiapua kaatuneelle hiihtäjälle. Kolme vuotta sitten olimme ylittämässä tunturia Saariselällä, matkalla Rautulammelle. Oli kylmä ja kova tuuli. Meidät ohitti mies rivakasti ja seuraavaksi tapasimme hänet tunturin takaa kurusta kaatuneena. Paikka on tosi hankala laskea kaikilla keleillä. Ensimmäisenä paikalle osunut oli lähtenyt ylös tunturiin hakemaan kännykkäkenttää soittaakseen apua. Mies oli olosuhteisiin nähden liian kevyissä vaatteissa. Hän makasi hangessa, kipeä oli sekä käsi että jalka. Diagnoosini oli sijoiltaan mennyt olkapää ja reisiluunkaulan murtuma. Kesti melkein tunnin, ennen kuin kelkka ja kuljetusahkio saapuivat paikalle. Laitoimme muutamien muiden paikalle tulleiden kanssa reppumme hänen alleen eristeeksi, paljon muuta emme voineet tehdä. Tuo odotusaika tuntui ikuisuudelta, itsekin olin jäätyä ja tuskin koskaan olen hiihtänyt niin rivakasti tuosta kurusta Rautulammen kämpälle. Ja milloinkaan en mene enää tunturiin ilman avaruuslakanaa repussa.
Illallispöydässä mies vastapäätäni totesi olevansa tuo mies. Olkapään sijoiltaanmeno oli oikea diagnoosi; reisiluu ei ollut murtunut, vain reisilihas oli revähtänyt. Pahinta oli kuitenkin niskanikaman murtuma. Taustalla ollut selkärankareuma altisti sille. Pikkuhiljaa hän oli kuitenkin kuntoutunut käveleväksi, vaikka aluksi liikkui vain oikea käsi. Se oli hänen elämänsä viimeinen hiihto. "Yksi pieni hetki ja virhearvio voi muuttaa koko elämän", totesi mies.
Olemme teltassa, linnut huutavat ulkopuolella. Huomenna Etoshalle katsomaan eläimiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti