tiistai 18. joulukuuta 2012

Natsiantiikkia

Eilen harrastimme turismia, oli ns. vapaapäivä. Uimme Atlantissa, kävimme Swakopmundin museossa ja ennen kaikkea kiertelimme kaupoissa. Museossa esiteltiin eniten kyllä valkoisten historiaa, mustista heimoista oli lähinnä jnkv esineistöä, mutta melko vähän kerrottiin elämäntavoista tms. Miksiköhän?
Ostimme kiikarit Etoshaa varten ja optikolta aurinkolasiklipit, edelliset unohtuivat kaupan tiskille Windhoekissa. Turisteille suunnattuja kauppoja on runsaasti, kaikissa samaa tavaraa, osa madeinindia, china yms. Helmikorut, korit, puuveistokset ja karakulkudonnaiset ovat kyllä kauniita, mutta vältettiin kiusaus.
Kävimme myös antiikkiliikkeessä, jonka perimmäisessä huoneessa oli Afrikka-antiikkia. Melkein ostettiin pyöreä seremonianaamio, jonka kuvakielestä Picasso oli selvästi saanut vaikutteita keramiikkaansa. Omistaja, saksalaista sukua oleva mutta täällä syntynyt keski-ikäinen mies, tuli kysymään, olemmeko Suomesta. Kertoi tunnistaneensa puheemme, hänen appensa oli suomalainen Tauno Tirronen, kuuluisan lähetyssaarnaaja Toivo Tirrosen poika.
Kerroimme tapauksesta myös matkanjohtajallemme. Hän tunsi perheen, mutta totesi kalseutta äänessään: "Olemme käyneet kaupassa, siellä oli natsiantiikkia." Huomasin vain Hitleriä esittävän postikortin, mutta kun emme ole kiinnostuneita kunniamerkeistä tms, muu jäi noteeraamatta. Onneksi ei ostettu naamiota. Ehkä tänne kauas ei ole ulottunut saksalaisia edelleen piinaava natsiaikaa koskeva pahoinvointi? Tai tänne on saatu kipattua natsijäämistöä, Saksassa kun sitä ei voi myydä?

4 kommenttia:

  1. Unohdin. Laukkua taas pakatessa ihmettelin, miten tavarat ei meinaa mahtua. Ostettiin pino kirjoja: kuvakirja Katuturasta, Suomem suurlähetystönkin tuella tehty Born in Etosha seudun ihmisistä ja vähän eläimistäkin ja pari muuta.

    VastaaPoista
  2. No, joo. Yleensa en korjaile netissa toisten kirjoituksia, mutta Tauno Tirrosella ei ole lapsia naimisissa Namibiassa.

    VastaaPoista
  3. Ehkäpä tuo mies puhuikin stepfatherista...?

    VastaaPoista
  4. Tauno Tirronen oli samassa työpaikassa kanssani Helsingissä 1980-luvulla. Hänellä oli ainakin silloin lapsia, muistaakseni 2. Hän muutti sittemmin takaisin Namibiaan. Tällainen komentti paljon myöhemmin.

    VastaaPoista