lauantai 10. maaliskuuta 2018

Vinkkejä lähtijöille

Terveyteen ja sairauteen liittyvistä asioista pitää huolen tutkimustiimi. Saat ohjeet rokotuksista, malarialääkityksen etc. Osaksesi jää toivoa, että päädyt tutkimusryhmässä saamaan vaikuttavan rokotteen. Siitä saattaa sittenkin olla hyötyä. Söimme siipan kanssa samaa ruokaa, kävimme samoissa paikoissa ja muutenkin toimimme melko identtisesti. Siippa sairastui, minä en.

Lento kestää kotoa Grand Popoon käytännössä vuorokauden, kahdella vaihdolla. Ethiopian Airlines on kuin mikä tahansa muu lentoyhtiö. Lennot saattavat olla vajaita. Kun kuulet kuulutuksen ’boarding completed’ ja bongaat tyhjän penkkirivin, syöksy välittömästi sinne. Saat oivan sängyn, Tukholma-Addis Abeba -väli on yölento. Oma niskatyyny on ehdoton, mukavat väljät vaatteet samoin. Lennot vaativat asennetta, mutta kyllä niistä hengissä selviää.

Perillä on kuuma. Siis erittäin kuuma ja lisäksi hyvin kosteaa. Parhaat vaatteet ovat ohuita, mieluiten puuvilla- tai pellavakangasta, peittäviä ja väljiä. Yksi tai kaksi isoa huivia on myös hyvä olla. Niillä voi vähän asustaa ja suojata tarvittaessa olkapäät ja pään. Huivi käy myös ranta-/allasvaatteesta. Hiki valuu joka tapauksessa selkää pitkin ja aurinko porottaa kuumasti. Aurinkovoide auttaa vähän, mutta parasta on pitkät väljät hihat. Tarvitset myös hyvän hatun, paras on leveälierinen, se suojaa kasvoja ja estää häikäisyä. Silti palat. Ota viilentävää after sun -voidetta mukaan.

Jotkut pärjää varvastossuilla, minusta parhaat ovat urheilusandaalit. Niillä on hyvä kävellä, pohja on tukeva ja ne ovat silti ilmavat. Mulla oli umpikärkiset Keenit. Altaalle on hyvä olla kevyemmät lipokkaat. Yhdet siistimmät sandaalit voi olla, jos haluaa välillä hienostella. Hiekka menee kenkiin joka tapauksessa. Jos lenkkeilet, se on tehtävä aamulla ennen seitsemää. Päivällä on aivan liian kuuma. Vain altaalla vesijumppa onnistuu päiväsaikaan. Oma liikuntani oli tauolla matkan ajan, ei vain jaksanut.

Jos yöunesi on täysin kiinni omasta tyynystäsi, ota se mukaan. Muuten pärjäät hyvin talon tyynyllä. Ainakin Awalessa on ehjät hyttysverkot, ei tarvinnut paikata. Huoneet jäähtyvät ilmalämpöpumpuilla Awalessa. Säätö (jos mahdollinen) 25 asteeseen tuo sopivan lämpötilan. Olettaen, että sähköä tulee. Aika usein ei tule ja silloin on kuuma. Sängyssä ei ole peittoa, vain lakana. Mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa oma pyyhe, meillä iso hamam-pyyhe toimi tarvittaessa pyyhkeenä mutta myös lakanan päällä peittona.

Vaikka matkan status on omatoimimatka, ohjelmaa on todella paljon, vain kaksi vapaapäivää. Kaikkeen ei ole tietenkään pakko osallistua, mutta retket ovat kiinnostavia. Parhaita Ouidah, Canvie, Abomey, Togo. Kilpikonnatalon ja woodoo-esityksen olisin voinut skipata. .

Joka retkeen kuuluu kuskaus myös matkamuistomyymälään. Osittain myynnissä on samaa Afrikka-kamaa, jota myydään kaikkialla Afrikassa ja Afrikasta siirtolaisina tulleiden vilteillä myös Euroopassa, mutta jotain omaperäistäkin löytyy. Beninin tärkein teollisuustuote on puuvilla ja sen jalostus. Kankaat ovat todella kauniita, niin painetut kuin batiikitkin. Monet teettivät myös vaatteita, mutta värimaailma ei ole oikein mustaan pukeutuvan mieleen. Ostin siis vain kankaita. Canviestä sai myös indigo-värjättyä batiikkikangasta. Pakoissa on 4-6 metriä kangasta, pakan hinta vaihtelee 10 000-20 000 frangin välillä. Ostin myös oikean djembe-rummun, turistikaupoissa myydään myös feikkejä. Soitinkoju kylällä myy aitoja, myös mopokuski välittää oikeita. Toreilta ja ainakin yhdestä kylän kojusta saa myös edullisesti nailonlangasta kudottuja värikkäitä kasseja, ostin pari säilytyskoreiksi. Kaikenlaisia helmistä tehtyjä kaula- ja rannekoruja myydään myös paljon, eiköhän niihinkin jokainen sorru.

Mitä ekstraa mukaan? Meillä oli pieni vedenkeitin ja murukahvia ja teepusseja. Ainakin jos olet kahviaddikti, keitin on tarpeen, samoin jos sairastut, tee tekee hyvää. Pullovettä saa riittävästi tutkimustiimiltä. Suolaisen nälkään toimivat siemennäkkärit hyvin. Pähkinät ja kuivatut hedelmät auttavat pikkuhuikoon. Hyvä linkkari sisältää ainakin terävän veitsen hedelmien kuorimiseen ja korkkiruuvin viinipullon avaamiseen. Pahvimukeille ja -lautasille oli käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti