sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Bakhtapurissa tänään

Eilinen vierähti tutustuessa Kathmandun Durbariin eli entiseen kuninkaan palatsialueeseen. Temppeleitä, loputtomiin. Hindulainen kuvakieli avautuu huonosti uskonnottomalle tai luterilaisessa ympäristössä eläneelle, mutta tänään Bakhtiparissa saimme oppitunnin buddhalaisesta kuvastosta, mikä oli sangen kiinnostavaa. Aivan samoin kuin meidän alttaritaulumme kertovat Jeesuksen elämästä, buddhalaiset mandalat kertovat Buddhan elämästä. Ja siitä ei ole puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Toisin kuin meidän Jeesuksemme - joka itsekin syntyi pyhästä hengestä - Buddha oli sangen lihallinen ja sitä kuvataan paljon myös uskonnollisessa maalaustaiteessa.
Bakhtapur on ikivanha kaupunki Kathmandun kupeessa, Unescon maailmanperintökohde kokonaisuudessaan. Siellä muuten tehdään käsin hienoa paperia, samoin kuin tehtiin ennen Verlassa, somalaisessa Unescon listalle päässeessä kohteessa. Mukaan tarttui 10 arkkia.
Kaupungissa on kymmeniä kouluja, joiden oppilaat kipittivät tunneille koulupuvuissaan. Päivällä meidät pysäytti noin kymmenvuotiaiden ryhmä, joka projektinaan haastatteli englanniksi turisteja. Kirjoitin yhden tytön vihkoon oman viestini.
Kokemus tältäkin päivältä oli hieno - nyt olemme pyhiinvaeltajien ravintolassa illallisella. Paikallinen ruoka on superhyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti