perjantai 19. lokakuuta 2012

Aamuvarhaisella

Alakerran keittiön astioiden kilinä herätti varhain. Kumma juttu, että rytmi kääntyy täällä vähän väärään suuntaan. No, sittenpä se on kohdallaan heti kotiuduttua. Ja saattaahan se olla niinkin, että päivän kävely katujen kaaoksessa uuvuttaa ja kaataa sänkyyn varhain...
Eilen olimme Patanissa, tarvinneeko mainitakaan, että on Unescon suojeluksessa. Temppeleitä, vanhoja puuleikkauksin koristeltuja taloja. Taksikyyti täällä on seikkailu - useimmiten kuski löytää perille, mutta se kyyti: munuaiset ja hampaat meinaa irrota kuoppaisilla kaduilla ja auton jouset (jos niitä on) valittavat. Joka väliin kiilataan ja tööttäily kuuluu ajamisen rytmiin, se on yhtä luontavaa kuin vaihteen tai jarrun käyttö. Yksi pieni kolarikin nähtiin, auto kääntyi väärään suuntaan, naismopoilijan eteen.
Aamuisin kaupungilla näkee amerikkalaistyylisiä keltaisia koulubusseja ja joillakin alueilla siisteihin koulupukuihin puettuja lapsia ja nuoria koulutiellä. Ja sitten samaan aikaan lapsia resuisissa vaatteissa työssä, myymässä hedelmiä tai muuten auttelemassa vanhempiaan. Se tuntuu pahalta.
Eilisestä lehdestä luin, että köyhyysrajan alapuolella elävien määrää on onnistuttu laskemaan 41 %:sta 32 %:iin tai jopa neljännekseen väestöstä, mutta silti lehden mukaan poliitikot välittävät liian vähän kaikkein huonoimmassa asemassa olevista. Taksikuskit ottavat mielellään kantaa myös politiikkaan. Poliitikkoja on liikaa, kuulemma yksi kuningas olisi parempi. Tosin viimeinen kuningas ei kuulemma miellyttänyt. Täällähän tapahtui 2000-luvun alussa se kuningasperheen sisäinen joukkomurha: prinssi ampui kuninkaan, kuningattaren, 11 muuta kuningasperheen jäsentä ja itsensä. Taitaa olla siis kuningasaines vähissä, vaikka haluttaisiinkin.
Turistin lajiominaisuuksiin kuuluu ostelu. Olemme koettaneet olla hillittyjä ja vastuullisia, paitsi ruuan suhteen, sillä se on täällä hyvää. Tämä on kasvissyöjän paratiisi. Eilen kävimme Patanista tullessa fair trade -myymälässä, jossa myydään reilun kaupan periaatteilla tuotettuja turistien suosimia tuotteita: cashmiria, pashminoita, paperia, teetä, kudonnaisia yms. Huivit olivat kyllä ihania, mutta hillitsin itseni. Vain tuliaisia lapsenlapsille, tyttötavaraa. Kuparisepältä sen sijaan ostimme pannun - ehkä se mahtuu matkalaukkuun, jos sisälle pakataan pyykit?
Trekking-kamaa - samat tuotteet sadoissa kaupoissa - täällä myydään paljon, tietenkin suuren kysynnän vuoksi. Sitä vain ihmettelemme, miksi ainoa suoraan ja sumeilematta kopioitu brändi on North Face? Eiköhän se firma ole halunnut käydä oikeutta merkistään? Crocsitkin on täällä "Crooc".
Tämän päivän suunnitelmiin kuuluu äänestäminen. Se onnistuu lähetystössä, jos vain taksi löytää sinne. Samaan reissuun voi sitten yhdistää vierailun valtavalla buddhalaisella stupalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti