lauantai 11. toukokuuta 2013

Turistina

Eilen ajelimme jo aamusta Nyiregyhazaan, läheiseen kaupunkiin suunnilleen 40 km päähän. Kaunis vanha keskusta barokki (?) -tyylisine rakennuksinnen, mutta heti niiden takana vähemmän kauniita (sosialismin saavutuksia?) rakennuksia. Jälleen monta kirkkoa, niitä täällä riittää. Pistäydyimme yhdellä monista "ter:stä" cappuchinoilla.
Neljän kilometrin päässä keskustasta on Soston alue, jolla on terveyskylpylöitä, eläintarha, hotelleja ja kaunis suuri puisto. Lounastimme ja kävelimme ympäriinsä. Uikkarit ei olleet mukana, joten terveysvaikutukset jäivät kokeilematta. Löysimme myös erittäin kiinnostavan ulkoilmamuseon, vastaa meidän Seurasaartamme. Hauskaa huomata, miten talonpoikaisesineistö on samanlaista kuin kotomaassa: jauhosihdit, taikinakelhot, kolmijalkapadat, patajakkarat, kangaspuut... Ehkäpä ne ovat meillä tuontitavaraa, onhan kulttuurimme täkäläistä nuorempaa. Vain keramiikkaa on täällä erilaista -  meillähän sitä ei juuri ole.
Tänään olimme aivan naapurissa, suuressa ranskakaisessa Dereszala -viinikellarissa. Tutustuimme kilometrin mittaisiin kellarikäytäviin ja maistelimme viinejä. Muutamia pulloja läksi mukaankin, samoin jo aiemmin testaamaani sitruunahilloa. Furmint on pääasiallinen rypäle.
Tarkastimme myös oman kellarin satoa. Kahdessa tynnyrissä on viimevuotista viiniä, kirkasta, kuivaa ja meidän suuhumme ihan kelpoa. Sovimme, että autoon pakataan Suomeen vietäväksi muutama kymmene litraa. Olemme menossa Anna -majataloon esittäytymään ja lainaamaan muovikanisteria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti