tiistai 1. toukokuuta 2018

Pyöräily Tokaij-vuoren ympäri. Check.

Vapunpäivän aamuna pieniä kivitöitä ensin, sitten kaivettiin fillarit esille. Pesu ja ilmaa renkaisiin.

Kylältä kuului lähinnä unkarilaiseksi kansanmusiikiksi tulkittavaa ääntä. Käytiin tarkistamassa - kylän yritykset (mm Puklus -viinitila) ja järjestöt (mm eläkeläisten klubi) olivat järjestäneet vapputapahtuman. Ilmeisesti kansantanssit oli jo tanssittu, vuorossa oli kylän naisten joogaa siihen sopivan musiikin tahdissa. Näimme aurinkotervehdyksiä ja alaspäin katsovan koiran. Edistys ja kansainvälisyys näyttää tulevan Bodrogkeresturiinkin. Lapsille oli jousiammuntaa ja tynnyrin päällä keikkumista, ainakin. Makkaranpaisto oli tullut tännekin.

Pyöräilimme Tarcalin kautta Tokajiin. Osa tiestä oli uusittu, ilmeisesti rekkaliikenteen ohjaaminen sitä kautta oli vauhdittanut asiaa. Oma kylämme on hiljentynyt, enää kylän läpi ei saa ajaa rekoilla. Tokajissa oli runsaasti väkeä liikkeellä, jäätelökioskeihin oli pitkät jonot. Me poikkesimme entuudestaan tuttuun Babi Huliin (konditoria-kahvila) leivoksille ja kahville. Bogacsojakin lähti mukaan pussillinen.

Tokajissa lienee ollut äskettäin jokin ”viini- ja kulttuuritapahtuma”, viininkorjuujuhlista tutut kojut olivat vielä pääkadulla. Myynnissä näkyy olleen juomia kansainväliseen tapaan (olutta, jägermeisteria, viskiä etc) ja ohjelmassa mm karaokea. Nämä juhlat näyttävät omaavan tutun kansainvälisen konseptin, metrilakua unohtamatta. Vappu sen sijaan ei täällä juuri muuten näy, ainakaan työläisten juhlana.

Kun ajelimme täällä ensimmäisiä kertoja pyörillä, ainoat kanssapyöräilijät olivat joko kilpapyöräilijöitä tai vanhoja pappoja tai mummoja rämäpyörillään. Nykyään täällä näkee jo nuoria ja keski-ikäisiäkin fillaroimassa, joillakin jopa kypärät päässä. Muutos siis sekin.

En tiedä, onko silmä vain tottunut vai onko muutos todellinen, mutta taloja ja pihoja näyttäisi kunnostetun sitten alkuvuosien. Rehellisesti on sanottava, että kylät täällä kyllä päihittävät kauneudessaan ja siisteydessään kotimaiset. Taloja on edelleen paljon myynnissä, meidänkin kylässä. Nuoret karkaavat kaupunkeihin, parkymppisiä ei täällä paljoa näe.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti