keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Lomaa lomalla

Aikaisempina vuosina olemme jo ehtineet kierrellä lähitienoon nähtävyydet, osan pariinkin kertaan. Kun nyt olemme omalla, vähän vuokra-autoa isommalla autolla, päätettiin tehdä pidempi retki, Balatonille.

Auton mittari näytti korkeimmillaan kolmeakymmentä ulkolämpöastetta, joten siltäkin kannalta meno tuntui rantalomalta. Ajoimme moottoritietä Budapestin ohi ja vastapäivään Balatonin ympäri. Syömään pysähdyttiin matkan pakollinen pizza Balatonfüredissä. Balaton näyttää oikeasti turkoosilta, kuten jossain jutussa sanottiinkin. Rannat ovat monin paikoin matalat ja kasvavat korkeaa kaislaa. Pohjoispuolella rannasta nousevat korkeat rinteet, eteläranta on alavampaa. Varsinaisia rantamökkejä on vähän, sen sijaan rantoja reunustavat kylät, joissa on sekä yksityisiä osin hulppeitakin huviloita ja mökkejä ja sitten erilaisia ja eritasoisia majoitusliikkeitä. Monet ovat vielä suljettuja, sesonki ei ole alkanut.

Varasimme netistä eilen yösijan Siòfokista, joka on netin mukaan kesällä ”bilekeskus”. Eipä ole nyt, hiljaista on kuin huopatossutehtaassa. Asumme kauniissa entisöidyssä 1800-luvulta peräisin olevassa Villa Jòkaissa. Huvilaa ympäröi kaunis piha-alue ja huone on kooltaan kuin iso olohuone, erikoisuutena poreamme nurkassa. Käytimme kuitenkin ihan tavallista suihkua. Respan rouva oli erittäin ystävällinen ja kertoikin jo odotelleensa meitä suomalaisia. Hänellä on toinenkin Villa ja sielläkin on nyt kuulemma suomalaisa.

Majapaikastamme on vain reilu sata metriä puiston reunustamalle rannalle. Joutsenet uivat vedessä muutaman seurueeseen eksyneen sorsan kanssa. Rannalla oli lähinnä lapsiperheitä, nuoriso lienee joko muissa puuhissatai pussikaljalla muualla. Eläkeläisiäkään ei täällä juuri näkynyt, Balatonfüredissä heitä oli.

Balatonin ympäristö näyttää vauraammalta kuin Tokajin alue, mikä on ymmärrettävääkin. Viinitiloja ja -tupia piisaa. Ostin kuitenkin marketista muutaman täkäläisen viinipullon - pari roseeta (kun se tuntuu nyt olevan kovasti muodissa) ja pari semi-dry sargamuscotalya. Semi-dry sopii hyvin siipikarjan kanssa nautittavaksi, olen oppinut.

Huomenna ajelemme takaisin ”kotiin”, katsotaan, köydämmekö jonkin toisen reitin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti