lauantai 5. toukokuuta 2018

Ostoksilla

Vieraassa maassa on hauska käydä erilaisissa kaupoissa. En nyt puhu vaate- tai kenkäkaupoista vaan ihan tavallisista ruokakaupoista, rautakaupoista, puutarhaliikkeistä, viinitarvikeliikkeistä ja kirpputoreista. Niissä pääsee kurkistamaan paikallisten ihmisten elämään, ainakin kulutuksen näkökulmasta.

Ruokakauppojen valikoimat poikkeavat oikeastaan aika vähän meikäläisistä ja täällä on paljon ulkomaisia ketjuja: Tesco, Coop, Spar, Pennymarket. Suurin ero taitaa olla se, että ruokakaupoissa myydään niin viinejä kuin viinaakin. Paistopiste löytyy ainakin isoista marketeista. Hedelmävalikoima on suomalaista suppeampi, noudattaa ilmeisesti kausivaihtelua ja suosii kotimaista tuotantoa. Mansikat (eper) ovat juuri alkaneet kypsyä ja niitä myydään teiden varsillakin. Tuoreita yrttejä ei juuri näy. Lihaa saa tuoreena, mutta kalaa ei löydy muualta kuin pakastealtaasta. Rahka on murumaista, vähän kuin meidän raejuusto. Kerma ei osunut silmiin, mutta hapanmaitotuotteita on paljon.

Rautakauppa löytyy omastakin kylästä, käytiin vaihtamassa kaasupullo ja ostamassa koukkuja ja viinikanistereita. Palvelu on täällä vielä kunniassaan. Olisi ollut myös Fiskarsin isot oksasakset.

Puutarhaliikkeeseen Balatonilla poikettiin uteliaisuuttamme ja ostettiin kolme pientä havua ja neljä erilaista yrtin tainta. Olisi tarkoitus kokeilla, mitä tykkäävät Suomen ilmastosta - ei tule järin kallis kokeilu.

Szerencsin kirpparillakin käytiin, ulkomailla se on erityisen kiehtovaa. Nyt ostettiin 1000 ft:lla (reilu 3 euroa) amerikkalainen retro-kylmälaukku, Playmaten Igloo. Se kuuluu samaan kategoriaan 50-60-lukujen Tupperwaren kanssa. Samasta boksista näkyi nettikirppiksellä olevan hintapyyntö 30 eur. Koskaan ei tiedä, mitä eteen tupsahtaa. Tokajista löytyi kirpparilta tehdasvalmisteiset puujalat, olisiko tiikkiä? Saa nauraa...

Tänään on edessä auton pakkaaminen. Katsotaan, miten saadaan kaikki aarteet mahtumaan, viiniäkin on lukuisia pulloja. Ajamme aamulla aikaisin vielä Miscolcin antiikkimarkkinoille ja sieltä sitten kohti Puolaa ja Bialystokia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti