sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Kaikki hyvin talossa ja puutarhassa

Sikeästi nukutun yön jälkeen päivä valkeni puolipilvisenä, mutta kirkastui sittemmin. Lämpötila suomalaisen helteen puolella.

Viinitarha on erinomaisessa kunnossa ja köynnökset hyvin hoidettuja, ainakin maallikon silmään. Kaikki on hyvässä kasvussa ja muutamat paleltuneet uudet köynnökset korvattu uusilla. Ruohokin on ajettu sekä tarhasta että puutarhasta. Uudet hedelmäpuut ovat kaikki kestäneet talven, samoin viikunat. Viime vuoden kvitteneistä pöydällä odotti kahdeksan purkkia hilloa. Uskomatonta, miten täällä kaikki kasvaa nopeasti, kun Suomessa omenapuunkin varttumista saa odotella ikuisuuden. Sanotaanpa Karolysta mitä tahansa, en tiedä, miten tulevaisuudessa selviämme ilman häntä ja Katia. Tosin ilmeisesti Karolykin käyttää ”vuokratyövoimaa” ja toimii itse enemmän työnjohtajana, joten ehkä tällainen järjestely on tulevaissuudenkin ratkaisu.

Tänään rohkaistuin kellariin, siistiä ja säntillistä sielläkin. Tällä kertaa uusi terästynnyrimme oli täynnä viiniä ja loput vuoden -17 sadosta oli lasipullossa. Pullossa on merkinnän mukaan 54 litraa ja terästynnyri oli lähes täynnä. Teräksisestä maistoimme ja minusta se on erinomaista. Hapokasta ja kuivaa. Sitä tuonemme Suomeenkin.

Sen viiden vuoden aikana, mitä olemme täällä olleet, tuntuu, että moni asia on edistynyt. Taloista pidetään parempaa huolta, teitä korjataan, viiniviljelykset kukoistavat. Tarhamme yläpuolisessa rinteessä oli aikaisemmin hoitamaton villiintynyt viinitarha, nyt köynnökset on leikattu ja rikkaruohot poistettu.

Huomenna on vapunaatto, joten kävimme naapurikaupungin Tescossa ruokaostoksilla. Siellä kaikki oli ennallaan, ainoastaan juustokaapin paikkaa oli muutettu.

Pieniä projekteja suunnitteilla. Ostimme Tescosta ”lasuuria”, jolla voisi peittää sisääntulon katon. Ihan samaa sävyä (kastanja) ei löytynyt, kokeillaan mahongilla. Pieniä puutarhatöitäkin voi tehdä, viinikellarin katon pensaassa on kuolleita oksia ja vähän rikkaruohoja kukkapenkeissä, joita kitkeä. Suvin ruusukin on kestänyt talven ja voi hyvin. Pääasiassa tarkoitus on kuitenkin nauttia keväästä ja kesästä, se on ollut Suomessa harvinaista herkkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti