lauantai 4. lokakuuta 2014

Tokajin Szüret

Pistäydyimme aamulla Szerencsissä vihannestorilla. Tarjolla oli ihania hedelmiä, ei niin herkullisen näköisiä sieniä ja lisäksi paljon erilaisia papuja, kaaleja etc. Myös pikkutuottajien makkaroita ja savustettua läskiä näkyi olevan kaupan. 

Viininkorjuujuhla Tokajissa vastaa (ainakin osittain) suomalasta metrilakutapahtumaa. Kaljakojut puuttuvat, tilalla tarjoillaan pikku mökeistä paljon hienostuneemmin paikalliseten viinitilojen viinejä desilitran mitalla. 

Oman kylän viinikellarikin oli edustettuna. 

Lavalla esiintyi päivällä paikallinen ukko-orkesteri: hanurin, kitaran, tuuban ja trumpetin tahdissa ränttätänttää. 

Viinikojujen lisäksi oli pitkä rivi myyntikojuja - ainakin saippua, keramiikka, makeiset, hillot, kuivatut hedelmät ja paikalliset (erinomaiset) juustot olivat edustettuina. Mukaan lähti juustoja ja lampaantalja. Olinkin ihmetellyt, mihin ne joutuvat, täällä kun näkee myös lammaslaumoja. Mustavalkoinen talja maksoi alle 20 eur. Rullapulla odottaa kassissa iltapäiväkahveja. 

Monenlaista purtavaa pieneen näkään oli myös tarjolla. Tässä paistettiin perinneuunissa vähän pitsan tapaisia mutta huomattavasti runsastäytteisempiä piirakkapaloja.

Madin Gusteau ei ole talvikaudella viikonloppuna auki, joten valitsimme tokajilaisen ruokapaikan. Täällä luulisi kasvavan kaikkea mahdollista syötävää, mutta vihreät vihannekset annoksessa merkitsivät hernemaissiporkkanaa pakasteesta. Olisi vielä opittavaa täkäläisillä kokeilla. 

Sää alkaa olla selvästi syksyinen. Ei sada, mutta on pilvistä ja lämpö viitisentoista astetta. 

Tänään täytetään matkalaukut omenilla, rypäleillä, luumuilla ja pähkinöillä. Aamulla aikaisin suuntaamme Budapestiin ja kotiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti