torstai 29. marraskuuta 2012

Namibiaa ristiin rastiin

Matka Namibiaan on ollut pitkään haaveissa. Olen käynyt useissa Afrikan maissa, mutta työn merkeissä tapahtunut pikavisiitti Namibiaan 2000-luvun alussa herätti vahvan halun palata juuri tähän maahan.

Namibian historia, sen kiinnekohdat Suomeen ja uskomattoman monipuolinen luonto olivat pontimia. Namibia on suuri mutta harvaanasuttu maa Afrikan mantereen länsirannalla, sen eteläisessä osassa. Maan itsenäinen historia on lyhyt ja kietoutunut sekä suomalaisen lähetystyön historiaan että sinnikkääseen suomalaiseen, rauhanneuvottelija Martti Ahtisaareen. Niinpä maassa onkin runsaasti lapsia, joilla on supisuomalainen etunimi. Martti lienee suosituimpia, sekä ensimmäisen lähetyssaarnaaja Martti Rautasen että prseidentti Ahtisaaren mukaan.

Tänä vuonna vietämme joulun Ambomaalla, "pakanalähetyksen" syntysijoilla. Jokainen pyhäkoulua käynyt ikätoverini muistaa puheet pakanoista ja neekereistä ja laulun mustasta Saarasta. Tältä osin historiankirjoitus ei kestä nykyistä kriittistä lukemista. Sittemmin on kuitenkin todettava, että vaikka suomalaisten lähettien oli pakko pysyä Namibian vuosia jatkuneessa itsenäisyystaistelussa Etelä-Afrikan valkoista apartheidia vastaan puolueettomina, heidän sympatiansa olivat mustien puolella. Monet saivatkin kärsiä siitä maahantulokielloilla.

Oma matkamme toteutuu suomalaisten entisten lähettien perustaman matkatoimisto Koononon ryhmässä. Ainakin voimme odottaa asiantuntevaa opastusta – ja jättää muuten aivot narikkaan, sillä kaikki on järjestetty puolestamme toisin kuin Nepalin reissullamme.

Matkaan saattelee lukuisat kertomukset maasta, korvissa tutut paikannimet ja tarinat seudusta ja sen ihmisistä. Lasteni isoisä oli lähetyssaarnaaja tuolla seudulla. Molemmat poikani ovat tehneet matkan juurilleen, isänsä synnyinmaahan.

Matkatoimistosta on tullut pikkuhiljaa viestejä ja opastusta. Ensimmäiset jännityksen hetket koimme, kun pelkäsimme SAS:n konkurssia. Onneksi sitä ei tullut ja lentoreittimme toteutuu suunnitellusti. Juha Vakkurin "Afrikan ympäri" on yöpyödällä ja pari päivää sitten posti toi kollegalta ylijääneet Malaronet sekä Namibian kartan. Kiitos Kati! Evästeeksi olemme myös saaneet käskyn olla pidättyväisiä matkatavaroiden suhteen. Eiköhän tuo onnistu, selvisimmehän aiemmin kuusi viikkoa kahdeksankiloisella rinkalla!

Nyt sitten odottelemme matkan alkua. Monta asiaa – muun muassa erinaisiä jouluun liittyviä – on vielä hoidettavana, mutta sitten meitä odottaakin jälleen täydellinen irtautuminen arjen rutiineista!


1 kommentti:

  1. Hei, terveiset sieltä päin maailmaa! Olin puoliskoni kanssa Etelä-Afrikassa marraskuussa. Vierailtiin Sowetossa, Robben Islandilla ja nähtiin Kapkaupungin värikästä elämää. Turistina tietty sai vain pintaraapaisun menneistä vuosikymmenistä, mutta mielenkiintoisen sellaisen. Hyvää joulua ja matkaa päiväntasaajan eteläpuolelle!

    VastaaPoista