keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Santiagossa - ja vähän Madridissakin

Vietimme saapumisen (pe) jälkeen Santiago de Compostelassa pari päivää, sunnuntaihin saakka. Hauskinta oli palloilla katetraalin aukiolla ja tavata tuttuja. Pikkuhiljaa sinne kerääntyi matkan aikan tapaamiamme ihmisiä eri puolilta maailmaa; kaikkia moikattiin ja vaihdettiin kokemuksia, kuulumisia ja suunnitelmia. Varmasti taivalluksen päättymisestä johtuva euforia teki tapaamisista niin ikimuistoisia; olimme kuin vanhoja hyviä tuttuja. Yhteisöllisyyden tunnetta lisäsi kaikkien yhteinen tavoite ja tehtävä - päästä omin jaloin perille ja kenties ratkaista ongelma, jonka vuoksi oli matkalle lähtenyt. Sää oli Santiagossa perjantaita lukuunottamatta sateinen ja kolea. Osa porukasta jatkoi vielä Finisterraan, me emme olleet sitä suunnitelleet alunalkaenkaan.

Lauantaina osallistuimme messuun, joka olikin juhlamessu, sillä katetraali täyttää tänä vuonna 800 vuotta. Paikalla oli kaupungin kerma - ja me ryysyläiset. Paljon siellä tapahtui kaikenlaista protestantille / pakanalle käsittämätöntä, mutta unohtumattomin oli suuren suitsutusastian (botafumeiro) käyttö. Se on nykyään harvinaista, vain erityistilaisuuksiin tarkoitettua. Nyt oli sellainen. Alunalkaen se on otettu käyttöön likaisista pyhiinvaeltajista lähtevän hajun häivyttämiseksi. Astia on kookas, lähes metrin korkuinen ja roikkuu kirkon katossa paksussa köydessä. Sitä heilutetaan toisesta köydestä vetämällä suuressa kaaressa halki kirkon käytävän. Harvoin kirkonmenoihin liittyvät aplodit, mutta nyt liittyi!

Sunnuntaina jätimme vähän haikein mielin mutta helpottuneina Santiagon; ajoimme junalla (7t) Madridiin. Vietimme siellä turisteina yhden kokonaisen päivän. Onneksi Reina Sofia oli auki, täydensimme taide-elämyksiämme mm. Picasson Guernicalla.

Ensimmäinen yö paluun jälkeen omassa sängyssä tuntui ihmeelliseltä. Heräsin yöllä kerran ja mietin kuumeisesti, missa alberguessa / pensionaatissa mahdan olla. Vasta valojen sytyttäminen toi todellisuuteen. Nyt on pyykit pesussa, sähköpostit selvitetty ja laskut maksettu. Arki alka(nee) pikkuhiljaa, monta kokemusta rikkaampana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti